Naše vnitřní SPF: Jak se tělo brání proti slunci

Při obraně proti slunečnímu záření naše tělo využívá několik mechanismů. Tyto mechanismy jsou zásadní pro ochranu před škodlivými účinky ultrafialového (UV) záření, které může vést k poškození DNA a způsobit rakovinu kůže. Mezi hlavní obranné mechanismy patří:

Produkce melaninu
Melanin je pigment, který dodává naší kůži její barvu. Když se vystavíme slunečnímu záření, melanocyty, což jsou buňky produkující melanin, začnou pracovat na plné obrátky. Zvýšená produkce melaninu pomáhá absorbovat a rozptylovat UV záření, čímž chrání hlubší vrstvy kůže před poškozením. Tento proces je zodpovědný za opálení, které je vlastně přírodní ochranou proti slunci.
 
Zesílení vrchní vrstvy kůže
Opakované vystavení slunci vede ke ztluštění stratum corneum, což je vrchní vrstva kůže. Stratum corneum funguje jako fyzická bariéra proti UV záření. Tato vrstva odráží a rozptyluje část UV paprsků a zabraňuje jim proniknout do hlubších vrstev kůže.
 
DNA opravné mechanismy
UV záření může způsobit poškození DNA v kožních buňkách. Naše tělo je však vybaveno enzymy, které dokáží toto poškození rozpoznat a opravit. Tento opravný mechanismus je klíčový pro prevenci mutací, které by mohly vést k rakovině kůže.
 
Antioxidační ochrana
Naše tělo produkuje antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E, které neutralizují volné radikály vznikající působením UV záření. Tyto volné radikály mohou způsobit poškození buněk a DNA, takže jejich neutralizace je důležitá pro udržení zdraví kůže.
 
Imunitní odpověď
Kůže obsahuje buňky imunitního systému, jako jsou Langerhansovy buňky, které pomáhají rozpoznávat a reagovat na poškození způsobené UV zářením. Tyto buňky mohou zahájit zánětlivou odpověď, která pomáhá odstranit poškozené buňky a zahájit proces hojení.
 

Bacha na peeling

Peeling kůže ovlivňuje schopnost obrany proti slunečnímu záření především tím, že odstraňuje vrchní vrstvu pokožky, známou jako stratum corneum. Jak jsme psali výše, tato vrstva hraje klíčovou roli v ochraně kůže před UV zářením. Zde jsou hlavní důsledky, které peeling kůže může mít na tuto ochranu:

Redukce ochranné bariéry
Stratum corneum funguje jako první linie obrany proti UV. Když se tato vrstva odstraní peelingem, kůže je dočasně citlivější na UV záření, protože chybí její ochranná bariéra.
 
Zvýšená fotosenzitivita
Po peelingu může být kůže více náchylná k poškození sluncem, což zvyšuje riziko spálení a poškození DNA, protože hlubší vrstvy kůže jsou vystaveny přímému UV záření.
 
Regenerace kůže
I když peeling zvyšuje krátkodobou citlivost kůže, podporuje také regeneraci a obnovu buněk. Nově vytvořená vrstva stratum corneum může být silnější a zdravější, což z dlouhodobého hlediska může zlepšit její ochrannou funkci.
 

Doporučení po peelingu

  • Používejte opalovací krém: Po peelingu je velmi důležité používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem (SPF), aby se minimalizovalo riziko poškození kůže UV zářením.
  • Vyhněte se přímému slunci: Během prvních dní po peelingu se vyhněte přímému slunečnímu záření a noste ochranný oděv, abyste chránili citlivou pokožku.
  • Hydratace kůže: Používejte hydratační krémy, které podporují regeneraci pokožky a udržují ji zdravou.

Peeling kůže může dočasně snížit schopnost kůže chránit se proti slunečnímu záření, ale s náležitou péčí a ochrannými opatřeními může také podpořit dlouhodobé zdraví a regeneraci pokožky.

Jak můžete tělo podpořit stravou

Často slyšíme o důležitosti používání krému s SPF. Podpora obranných mechanismů těla proti slunečnímu záření prostřednictvím stravy je však velmi důležitý způsob, jak přispět k ochraně kůže. Některé potraviny a živiny mohou zvýšit produkci melaninu, podpořit opravu DNA, poskytnout antioxidanty a posílit imunitní systém. Zde jsou některé klíčové živiny a potraviny, které mohou pomoci:

  • Beta-karoten: Tato látka se nachází v oranžové a červené zelenině, jako jsou mrkve, sladké brambory a papriky. Beta-karoten může přispívat k ochraně kůže před UV zářením tím, že zvyšuje produkci melaninu a působí jako antioxidant.
  • Vitamin E: Tento antioxidant chrání buňky před poškozením volnými radikály a nachází se v potravinách jako jsou mandle, slunečnicová semínka, špenát a avokádo.
  • Vitamin C: Podporuje opravu DNA a imunitní systém a působí jako antioxidant. Je obsažen v citrusových plodech, jahodách, brokolici a paprikách.
  • Lykopen: Tento antioxidant nalezneme v rajčatech, melounech a růžových grepech. Studie naznačují, že lykopen může chránit kůži před poškozením UV zářením.
  • Polyfenoly: Tyto látky se nacházejí v zeleném čaji, hroznech, bobulích a kakau. Polyfenoly mají silné antioxidační vlastnosti a mohou pomoci chránit kůži před UV poškozením.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Nacházejí se v tučných rybách (např. losos, makrela), lněném semínku a chia semínkách. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou přispět k ochraně kůže před zánětlivými reakcemi vyvolanými UV zářením.

Podpora těla stravou, správnou péčí o pokožku a používáním ochranných prostředků může výrazně přispět k ochraně před negativními dopady slunečního záření. Pečujte o svou kůži a dodržujte preventivní opatření, abyste si mohli užívat slunce bez obav!

NAŠE TIPY

Doplněk stravy Natural Glow kombinuje Melaline® s dalšími Food-Grown® živinami, jako jsou vitamíny C, E, měď, biotin a beta-karoten, které společně podporují zdraví a ochranu kůže.

Melaline®

Melaline® je hydrolyzát keratinu extrahovaný z vlny volně pasoucích se ovcí v jižní Francii. Tento proces zahrnuje šetrné oddělování aminokyselin, aby byla zachována jejich struktura a funkčnost. Keratin je klíčová složka kůže, vlasů a nehtů, a melanin je pigment, který chrání kůži před UV zářením a dodává jí přirozený opálený vzhled.

Klinické Studie

Výsledky několika klinických studií ukázaly, že Melaline® významně zvyšuje dostupnost melaninu a intenzitu pigmentace kůže. Po 30 dnech užívání došlo ke zvýšení pigmentace kůže o 249% a hladiny melaninu až o 217%.

Food-Grown® Živiny

  • Vitamín C: Přispívá k normální tvorbě kolagenu, což je klíčové pro pevnost a pružnost kůže.
  • Vitamín E: Chrání buňky před oxidačním stresem způsobeným UV zářením.
  • Měď: Podporuje normální pigmentaci kůže a chrání před oxidačním stresem.
  • Biotin a Beta-Karoten: Přispívají k udržení zdravé kůže a vlasů.
Mechanismus Působení

Natural Glow podporuje produkci melaninu a kolagenu v kůži, čímž zvyšuje její přirozenou obranyschopnost proti UV záření. Melanin působí jako antioxidant, který chrání kůži před poškozením volnými radikály, zatímco kolagen zlepšuje regeneraci kůže a udržuje ji pevnou a hydratovanou.

Výhody přírodního přístupu
Natural Glow využívá přírodní a klinicky ověřené složky, které podporují zdraví kůže zevnitř. Tento holistický přístup umožňuje bezpečnější a zdravější opalování.

Natural Glow představuje inovativní řešení pro ty, kteří chtějí chránit svou kůži před škodlivými účinky slunce a zároveň dosáhnout přirozeně zářivého vzhledu.

Doporučuje se začít užívat Natural Glow přibližně 10 dní před zvýšeným slunečním zářením, aby se zvýšila přirozená obrana kůže. Tento doplněk stravy pomáhá chránit kůži zevnitř, což umožňuje bezpečnější pobyt na slunci a získání zdravého, dlouhotrvajícího opálení.

Další nutností pro slunné dny je jednoznačně Malu denní krém s SPF, který pleť chrání před poškozením od slunce, ale také pokožku vyživuje a pečuje o ní.

A do třetice je to úžasný Aloe vera gel. Skvěle hydratuje pokožku, pomáhá na spálenou kůži od slunce nebo na štípance od hmyzu. Dá se použít jako hydratační péče pod make up nebo jako osvěžení po celodenním pobytu u vody po sprše na celé tělo. Na pokožku celého těla ještě můžete promasírovat s tělovým olejem, který pokožku krásně vyživí. Revitalizační tělový olej Ströme Vás při tom zahalí do nádherné vůně. Obsahuje vyživující organické oleje obsahuje také bakuchiol a vitamín E. Podporuje produkci kolagenu, zlepšuje texturu a pružnost pokožky, efektivně redukuje vrásky a hyperpigmentaci a to se po slunění jednoznačně hodí.