Detox
Věřím, že určitě každý z nás již někdy slyšel o detoxu. Můžeme rozlišit několik druhů detoxu, například jarní nebo detox orgánů. Detoxy tedy můžeme rozdělit na ty, které si naordinujeme sami, třeba ten jarní nebo určité druhy půstu. A na ty, které naše tělo samo provádí.
Ty co si naordinujeme sami, mohou být pro naše tělo prospěšné, nicméně zde platí pár jednoduchých pravidel. Pokud s nimi začínáme, zvolme raději nejprve ty jednodenní. Pokud chceme zařadit nějaký dlouhodobější je určitě dobré se poradit s lékařem. Takovéto půsty bychom měli zcela vynechat u dětí, těhotných a kojících žen. Pokud jsme naprosto zdraví můžeme zařadit například detox skládající se z ovocných šťáv. Některé společnosti nabízí detox vlastní. Můžeme se rovněž poradit s výživovými specialisty.
Pokud se podíváme na detoxy těla, zjistíme, že detoxikační procesy v našem těle fungují skoro neustále. Hlavními detoxikačními orgány jsou játra, kůže, ledviny a plíce. Tyto orgány hrají hlavní úlohu při vylučování toxinů a je tedy důležité je dobře živit, aby správně plnily svou funkci. To zajistíme tím, že jim dodáme dostatečné množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jistě nám nebude ani na škodu, když naše strava bude dlouhodobě vyvážená a pestrá.
Nicméně v období před a hlavně v průběhu Vánoc se ne všem daří dodržet pestrou stravu. A i pokud jíme ovoce a zeleninu určitě si každý z nás nějaké to cukroví dá. Nemluvě o návštěvách a tradiční štědrovečerní večeři. Pokud se cítíme po svátcích unavení a není nám příliš dobře, může být velkým plusem zařadit detox či zařadit do jídelníčku půsty. Existují i přírodní prostředky a bylinky, které detox podpoří. Řadíme sem například ostropestřec, houbu maitake či červenou řepu.
Pokud se bavíme o půstu mám na mysli především ten, kdy vynecháme ráno snídani. Obecně se již pomalu, ale jistě mění doporučení ohledně snídaně. Dříve se tradovalo, že snídaně je základ dne a měla by být tedy sytá. Dnes to již tak úplně neplatí a někteří odborníci radí dokonce snídani vynechat úplně či jíst až dvě hodiny po probuzení.
Já osobně se řídím tím, že když hlad nemám, snídani odložím, či vynechám. Po Vánocích se snažím zařadit odlehčená jídla a vynechávat snídani úplně. Jím tedy dvě jídla denně. Tělo si tak krásně odpočine, orgány si odpočinou. Slinivka nemusí tolikrát za den vyplavovat inzulín. A jak tedy můj jídelníček v tomto období vypadá? Pokusím se Vám to nastínit v ukázkovém jídelníčku na tři dny.
Proč je detox potřeba? Detox v podstatě znamená odkyselení organismu. Měli bychom tedy konzumovat spíše zásadotvorné potraviny. Zjednodušeně existují dva druhy potravin, které mají protichůdný vliv na fungování organismu. Jsou to potraviny, které v těle vyvolávají zásadotvorné a kyselinotvorné reakce. Obecně platí, že kyselinotvorné potraviny jsou pro náš organismus spíše škodlivé a měli bychom jich tedy konzumovat zhruba 30%. Zatímco potraviny zásadotvorné jsou prospěšné více a měly by tvořit zhruba 70% jídelníčku. Mezi kyselinotvorné potraviny patří maso, ryby, obiloviny, některé druhy ovoce, bílá rýže, cukr a sladkosti. Těm se budeme snažit v průběhu detoxu vyhnout. Naopak potraviny, které zařadíme jsou zásadotvorné a patří sem především zelenina, houby a některé druhy ovoce jako například citron, meloun, mango, grep a papája.
Na mém jídelníčku můžete vidět, že jsem vyřadila snídaně. Pokud byste ráno přesto měli hlad můžete si připravit ovocné koktejly. Například smíchejte v mixéru vodu, grep a mango. V průběhu celého detoxu byste měli pít pouze vodu, případně bylinné čaje. Vždy jezte dosyta. Cílem detoxu určitě není hladovění, je to spíše očista důležitých detoxikačních orgánů. Co se týče pitného režimu, piji pouze vodu a to zásadně mezi jídly nebo před nimi. Pití v průběhu jídla totiž ještě více zatěžuje proces trávení.
A nyní tedy již výše zmíněný ukázkový jídelníček.
1. den
Oběd: Polévka z červené řepy, pomeranče a zázvoru
Večeře: Rajčatová polévka
2. den
Oběd: Pečená zelenina s houbami a avokádovým dipem
Večeře: Dýňová polévka
3.den
Oběd: Thajské zeleninové curry
Večeře: Papriková krémová polévka
Recepty
Polévka z červené řepy, pomeranče a zázvoru
Ingredience:
1 polévková lžíce kokosového oleje
1 cibule
1 brambora
kousek zázvoru
šťáva ze dvou pomerančů
3 středně velké vařené červené řepy
1,2 l zeleninového vývaru
sůl a pepř
Postup: Rozehřejte olej na pánvi, orestujte cibuli. Přidejte bramboru a zázvor, orestujte 3 minuty. Přidejte šťávu z pomeranče, řepu a vývar a přiveďte k varu. Nechte probublávat asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Poté rozmixujte dohladka a okořeňte.
Rajčatová polévka
Ingredience:
4 rajčata
1 cibule
20 g másla
sůl, pepř, kardamom
2 lžíce zakysané smetany
pažitka
1 lžíce lněného oleje
Postup: Cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájená rajčata zbavená slupky, a podlijeme vodou. Necháme vařit do měkka. Okořeníme a rozmixujeme. podáváme se smetanou, pažitkou a lněným olejem.
Pečená zelenina s houbami a avokádovým dipem
Ingredience:
1 cuketa
1 lilek
3 žampiony
tymián
sůl, pepř
Dip: Avokádo, špetka chilli, sůl, pepř, rajče, citronová šťáva
Postup: Na avokádový dip očistíme avokádu klasickým způsobem. Následně vše rozmixujeme.
Cuketu a lilek nakrájíme na plátky a nasolíme, necháme vypotit. Sůl následně omyjeme a osušíme, poté pokapeme olivovým olejem opepříme a přidáme nakrájené žampiony. Vložíme do trouby a na 170 stupňů pečeme do změknutí. Přidáme jemně nasekaný tymián a podáváme s avokádovým dipem.
Dýňová polévka
Ingredience:
půlka dýně hokaido
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 malá mrkev
1 malá brambora
kousek petržele
1 lžíce olivového oleje
zeleninový vývar a voda - zhruba 1 l
sůl, pepř a tymián
Postup: Vše nakrájíme, dáme na plech, zalijeme vývarem a olejem a okořeníme. Necháme péct na 180 stupňů dokud vše nezměkne. Následně rozmixujeme.
Thajské zeleninové curry
Ingredience:
kousek čerstvého zázvoru
2 červené chilli papričky
2 kousky citronové trávy
2 stroužky česneku
2 šalotky
kokosový olej
250 g zeleniny (směs nakrájené mrkve, dýně a brambor)
plechovka kokosového mléka
1 polévková lžíce kurkumy
šťáva z 1 limety
čerstvý koriandr
Postup: Na kokosovém oleji orestujte zázvor, chilli, citronovou trávu, česnek, kurkumu a šalotky. Přidejte zeleninu a poté postupně přilévejte kokosové mléko a nechte probublávat zhruba 1o minut, dokud není zelenina al dente. Poté ochuťte solí, šťávou z limety a koriandrem. Podávejte s divokou rýží.
Papriková krémová polévka
Ingredience:
2 velké červené papriky
20 g másla
1 cibule
1 stroužek česneku
0,5 l vývaru
1 čajová lžička sladké mleté papriky
půl čajové lžičky kurkumy
pažitka
sůl, pepř
Postup: Pečeme papriky v troubě na 200 stupňů dokud nezčernají. Následně je oloupeme a nakrájíme. Cibuli, česnek osmahněte na pánvi na másle. Přidejte papriku a orestujte. Podlijte vývarem a vařte do měkka. Přidáme koření a rozmixujeme. Ozdobíme pažitkou.
Bára